Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az izraeli támadás valódi oka
  2009-01-11 08:50:26, vasárnap
 
  Ostromzár

Az izraeli támadás valódi oka

G. Fehér Péter, vilag@hetivalasz.hu

9. évfolyam 1-2. szám, 2009.01.08


Az izraeli hadsereg felszeletelte a Gázai övezetet, így kívánja megtörni a palesztin Hamasz ellenállását. A kezdetben kizárólag légi, de később már szárazföldi támadásnak eddig négyszáznál több halálos áldozata és kétezernél több sebesültje van. A Gázai övezetben már alig van víz, gyógyszer és élelmiszer.

"Eddig minden háborút megnyertünk, és ez most sem lesz másként" - mondta Simon Peresz izraeli államfő, miután múlt vasárnap a zsidó állam hadserege szárazföldön is támadást intézett a másfél millió palesztin által lakott Gázai övezet ellen. A nehézfegyverzettel felszerelt tízezer izraeli katonát húszezer, a Hamasz palesztin radikális szervezethez tartozó fegyveres várta. Izrael a területe ellen a Gázai övezetből kilőtt sorozatos rakétatámadásokkal indokolta a katonai támadást, a Hamasz pedig azzal érvelt, hogy az övezet elleni többszöri izraeli blokád "áttörése" miatt volt szükség az akciókra. A jelenlegi harcokban Izrael le akarja rombolni a Hamasz teljes infrastruktúráját, szét kívánja zilálni fegyveres erejét, és ellehetetleníteni közigazgatását.



Az izraeli támadás időpontjának megválasztását két dolog motiválhatta Izraelben február 10-én előre hozott parlamenti választások lesznek, mivel a jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, Ehud Olmert korrupciógyanús ügyei miatt lemondani kényszerült. Utódául Cipi Livni külügyminisztert jelölte ki az államfő. Livninek azonban nem sikerült parlamenti többséget összekovácsolnia, ezért ki kellett írni a választást. A mostani támadás, mely a zsidó állam erejét hivatott bizonyítani, szavazatgyűjtésnek is tekinthető. A másik szempont, hogy közvetlenül az új amerikai elnök január 20-i beiktatása előtt vagyunk, és a hivatalba lépő Barack Obamának immár a kész tényekkel kell majd szembesülnie.

A fent idézett izraeli elnök azonban nem beszélt arról, hogy milyen politikai következményei lehetnek hazája katonai lépésének. Izrael eddig hat nagyobb háborút vívott arab szomszédai ellen - ebből háromszor őt támadták meg. Mindenkor győztesen került ki a harcokból, de politikai értelemben a háborúk vesztese maradt. Fegyverrel ugyanis nem sikerült tartós békét kikényszerítenie a térségben, még akkor sem, ha manapság már több arab országgal is diplomáciai kapcsolatban áll. Mindmáig megmaradt az eredeti felállás, mely szerint a kis, hatmilliós Izraelt huszonkét országból álló, 280 millió fős, ellenséges arab tenger veszi körül.

Az arab államok modern kori történetében folyamatosan fellelhető az egységesülési törekvés. E cél gyakran távolinak tűnik, de egy biztos: minden egyes, Izrael ellen vívott háború közelebb hozta az arabok egységes közösségének felállítását. Már a második világháború után létrehozták az Arab Ligát, az arab államok érdekvédelmi szövetségét. Bár a majd két tucat államának különböző ellentétei sem elhanyagolhatóak, ha az Izrael elleni katonai akcióról van szó, szinte mindig közösen lépnek fel. Nem volt ez másként most sem: Amr Moussa, az Arab Liga főtitkára a szervezet tagjainak felháborodását tolmácsolta, és elítélte az izraeli akciót.



Nagyításért kattintson a térképre!

Az arabok elkeseredése, Izrael-ellenessége és a felismerés, hogy csak egységesen lehetnek sikeresek, már hozott némi eredményt. Egyiptom és Szíria 1958-ban megalakította az Egyesült Arab Köztársaságot. Az államalakulat csak 1961-ig létezett, de a kísérlet azóta is példaértékű az arab államok számára. Igaz, akkor egy karizmatikus vezető, Gamal Nasszer állt Egyiptom élén; az arab világ azóta is arra vár, hogy valahol kiemelkedjen egy hasonló kaliberű politikus. A dolgok jelenlegi állása szerint erre a közeljövőben nemigen lehet számítani, de kétségtelen, hogy a gázai háború csak jobban összekovácsolja az arabokat.

Az ideológiailag, politikailag szembenálló két palesztin szervezet, a Hamasz és a Fatah most egy pillanat alatt fegyverszünetet kötött. Jelenleg pedig a közel-keleti válság kulcsa a palesztin kérdés. A palesztin nép nagy nehezen elérte, hogy ha izraeli fennhatóság alatt is, de a Gázai övezetben és a ciszjordán területeken önkormányzatot kapott. Míg Gázában a radikális Hamasz, addig Ciszjordániában a mérsékelt Fatah gyakorolja a hatalmat. A palesztin állam megszületésének egyik lehetséges módja az arab és iszlám országok 2002-ben Bejrútban elfogadott közös nyilatkozatának megvalósítása, melyben az aláírók felajánlják Izraelnek, hogy ha kivonul a palesztin önkormányzat területeiről, elismerik állami létét és rendezik vele a kapcsolataikat.

2008 a palesztinok éve lesz, és megszülethet a független palesztin állam - közölte tavaly novemberben George Bush. A leköszönő amerikai elnök tévedett, hiszen ma egy lépéssel messzebb vagyunk a palesztin állam kikiáltásától - ám egy kis lépéssel talán közelebb egy távoli arab egység megvalósításához.


--------------------------------------------------------------------------------


IZRAEL HÁBORÚI



1948: Függetlenségi háború. Kikiáltják Izrael állam függetlenségét. Egyiptom, Libanon, Szíria, Jordánia és Irak háborút indított Izrael ellen.

1956: Szuezi válság. Izrael tiltakozott, hogy Egyiptom kizárja a Szuezi-csatorna használatából. Októberben Izrael Nagy-Britanniával és Franciaországgal megtámadja Egyiptomot.

1967: Hatnapos háború. Egyiptom, Szíria, Jordánia és Irak megtámadta Izraelt. A zsidó állam győzelme a Sínai-félsziget, a Gázai övezet, Jeruzsálem egy része, a Szíriához tartozó Golán-fennsík és Ciszjordánia megszállásával kedvező feltételeket teremtett az izraeliek terjeszkedéséhez.

1973: A jom kippuri háború. Az arab államok összehangolt támadásának időpontja az egyik zsidó ünnep, az engesztelés napja. A zsidó állam csak nehezen tudott visszavágni.

1982: Az első libanoni háború. Izrael a Libanonból kiinduló gerillaakciók megakadályozására támadást indított az ott lévő PFSZ-erők ellen. Meggyengült a PFSZ, és Szíria is katonai veszteségeket szenvedett.

2006: Második libanoni háború. A Hezbollah radikális síita szervezet sorozatos támadásokat intézett Libanonból az észak-izraeli települések ellen. Erre válaszul a zsidó állam megtámadta Libanont.


--------------------------------------------------------------------------------


Palesztinok harca

1947. Az ENSZ Közgyűlése elfogadta a határozatot Palesztina felosztásáról.

1948. május 14-én megalakult Izrael állam. Kitör az arab-izraeli háború, palesztin exodus, 711 ezer ember - a lakosság 80 százaléka - kényszerül elhagyni lakóhelyét.

1964-ben megalakul a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ).

1967-ben Izrael a hatnapos háborúban megszállja a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet.

1993. A washingtoni Fehér Házban Jichák Rabin miniszterelnök és Jasszer Arafat PFSZ-elnök aláírja az oslói egyezményt, amely 1999 májusára irányozza elő a végső rendezést, az izraeli csapatkivonást a Gázai övezetből és Ciszjordániából.

1994. Megállapodás a Gázai övezetben és Jerikó térségében bevezetendő palesztin önkormányzat első szakaszáról. A Kairóban aláírt, Gáza-Jerikó egyezmény korlátozott ön rendelkezést biztosít 2 millió megszállás alatt élő palesztin számára, és csapatkivonásra kötelezi Izraelt a Gázai övezetből, valamint Jerikóból.

1988. november 15-én a PFSZ kinyilvánította Palesztina függetlenségét. Egyetlen ország sem ismeri el a palesztin államot.

2005-ben Izrael kiüríti a gázai zsidó telepeket, és kivonul az övezetből.

2007. június 14-én a Hamász palesztin radikális terrorszervezet fegyveres felkelést hajtott végre a rivális Fatah szervezet ellen, és átvette a hatalmat a Gázai övezet felett. Ezt követően a két palesztin frakció között végleges szakítás következett be. Ma két palesztin önkormányzat van (egyik sem ismeri el a másikat): a szélsőséges Hamász által uralt Gázai övezet és a mérsékelt Fatah által irányított Ciszjordánia.

2007. november 27-én Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök megegyezett, hogy 2008 végéig megállapodásra jutnak az önálló palesztin államról.


--------------------------------------------------------------------------------


AZ OLAJ MINT FEGYVER?

"Hallatni fogjuk a hangunkat" - jelentette ki Izrael gázai akcióját kommentálva Amr Moussa, az Arab Liga főtitkára. Az ilyen mondatok mögött gyakran az olajfegyver bevetésének terve áll. Például 1956-ban, a szuezi válság után, amikor - mert Szíria lezárta az iraki kőolajvezetéket, Szaúd-Arábia pedig embargót vezetett be Nagy-Britannia és Franciaország ellen - átmeneti kőolajhiány alakult ki, Nyugat-Európában csökkentették a fogyasztást, bevezették a benzinjegyet. Az 1967-es hatnapos háború után az arab államok olajembargót hirdettek az Izraelt támogató országok ellen. Napi 900 ezer tonna esett ki az exportból. 1973-ban az úgynevezett jom kippuri háború következtében az arab államok ismét bevetették az olajfegyvert, s bejelentették, hogy havonta öt százalékkal csökkentik a kitermelést az Izraelt támogató országok felé. 1971 óta emelkednek az olajárak, és 1973-ra a kőolaj ára 11,68 dollár/tonna lett, vagyis megtízszereződött.



Az ár tavaly nyáron már elérte a hordónkénti 140 dolláros csúcsot is, majd 40 dollárra esett, és közben kitört a világméretű pénzügyi válság. Sokan azt mondják, hogy a kitermelőknek jól jön a gázai háború, mert az olaj ára már egy nap alatt öt százalékkal emelkedett. Csak az a kérdés, hogy ki fogja megvenni, miközben a világ fejlettebbik felén sorra zárják be a gyárakat.

http://www.hetivalasz.hu/cikk/0901/ostromzar_palesztina
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországgal, külügyminisztert, összekovácsolnia, megvalósításához, kikényszerítenie, terjeszkedéséhez, elhanyagolhatóak, összekovácsolja, korrupciógyanús, csapatkivonásra, nyilatkozatának, fegyverszünetet, terrorszervezet, megszületésének, ciszjordániában, kőolajvezetéket, ciszjordániából, kinyilvánította, függetlenségét, miniszterelnök, megválasztását, felháborodását, következményei, felszabadítási, megszállásával, közigazgatását, kapcsolataikat, önkormányzatot, csapatkivonást, megállapodásra, franciaország, függetlenségi, használatából, kikiáltásától, kitermelőknek, megvalósítása, izraeli támadás, izraeli hadsereg, palesztin Hamasz, kezdetben kizárólag, zsidó állam, másfél millió, területe ellen, katonai támadást, övezet elleni, jelenlegi harcokban, jelenlegi ügyvezető, mostani támadás, másik szempont, hivatalba lépő, kész tényekkel, fent idézett, Fehér Péter, Simon Peresz, Ehud Olmert, Utódául Cipi Livni, Barack Obamának, Arab Ligát, Arab Liga, Egyesült Arab Köztársaságot, Gamal Nasszer, George Bush, IZRAEL HÁBORÚI, Kikiáltják Izrael, Októberben Izrael Nagy-Britanniával, ENSZ Közgyűlése, Palesztinai Felszabadítási Szervezet, Fehér Házban Jichák Rabin, Jasszer Arafat PFSZ-elnök, Mahmúd Abbász, OLAJ MINT FEGYVER,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 26  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Emlék  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Semmit ne higgy el  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  A lelki élet nem arról szól, ....  Maradék idő  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Zilahy Lajos gondolata  Föld napja április 22  Vannak arcok  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Irgalom és ítélet  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Alakot vált...  Ázzal aki csak szép  Szép estét  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Zilahy Lajos gondolata  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Vannak arcok  Búzaszentelés  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Messziről jött ember  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
izraeli támadás, izraeli hadsereg, palesztin Hamasz, kezdetben kizárólag, zsidó állam, másfél millió, területe ellen, katonai támadást, övezet elleni, jelenlegi harcokban, jelenlegi ügyvezető, mostani támadás, másik szempont, hivatalba lépő, kész tényekkel, fent idézett, háborúk vesztese, eredeti felállás, arab államok, egységesülési törekvés, arabok egységes, második világháború, szervezet tagjainak, izraeli akciót, arabok elkeseredése, államalakulat csak, kísérlet azóta, karizmatikus vezető, arab világ, hasonló kaliberű, dolgok jelenlegi, közeljövőben nemigen, gázai háború, pillanat alatt, közel-keleti válság, palesztin kérdés, ciszjordán területeken, radikális Hamasz, mérsékelt Fatah, palesztin állam, aláírók felajánlják, palesztin önkormányzat, független palesztin, leköszönő amerikai, lépéssel messzebb, távoli arab, izraeliek terjeszkedéséhez, egyik zsidó, engesztelés napja, első libanoni, észak-izraeli települések, határozatot Palesztina, arab-izraeli háború, hatnapos háborúban, washingtoni Fehér, oslói egyezményt, végső rendezést, izraeli csapatkivonást, palesztin államot, gázai zsidó, rivális Fatah, szélsőséges Hamász, önálló palesztin, ilyen mondatok, olajfegyver bevetésének, szuezi válság, iraki kőolajvezetéket, 1967-es hatnapos, világméretű pénzügyi, világ fejlettebbik, franciaországgal, külügyminisztert, összekovácsolnia, megvalósításához, kikényszerítenie, terjeszkedéséhez, elhanyagolhatóak, összekovácsolja, korrupciógyanús, csapatkivonásra, nyilatkozatának, fegyverszünetet, terrorszervezet, megszületésének, ciszjordániában, kőolajvezetéket, ciszjordániából, kinyilvánította, függetlenségét, miniszterelnök, megválasztását, felháborodását, következményei, felszabadítási, megszállásával, közigazgatását, kapcsolataikat, önkormányzatot, csapatkivonást, megállapodásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.